Премини към основното съдържание

Мария Димитрова - Мисия Възродител

Да достигаш до сърцата на хората с гласа си и да въздействаш чрез творчеството си, това е сигурен знак, че си докоснат от Бог. Обещахме да ви срещнем с момичето с ангелски глас Мария Димитрова, за която добрите думи, мисли и дела са всичко нужно на човека, за да бъде щастлив.

За вярата в Бог, за мисията да възраждаш българските традиции и обичаи чрез творчеството си, за любовта към родината и земята на предците ни, за духовните ценности, в които израстваме и възпитаваме децата на България, говори Мария Димитрова, част от талантливите артисти в smartcast.bg. 

 

"Мария Димитрова (снимка)"

 

Коя е Мария Димитрова? 

Аз съм певица, композитор, поет. Харесвам най-различни музикални жанрове, но напоследък творчеството ми е насочено към популяризиране на българската традиционна музика и разкриване на красотата й през друг поглед, чрез сливането й със съвременни стилове. 

В какво вярваш?

Вярвам в огромната сила на Бог. Вярвам, че обичта и любовта са по-силни от всичко и е въпрос на време това, което не е докоснато от тях, да изчезне.

Всичко, което обичаш?

Обичам добрината у хората. Обичам, когато тя се проявява, когато заразява и изменя минуса в плюс.

Най-важното, без което не можеш ..

Не мога без музиката. Само чрез нея успявам да изразя себе си и да съм сигурна, че извървявам живота си по правилния път. Тя ме вдига на крака, премахва тъгата и ми носи вдъхновение.

Грешките, които те научиха ..

Думите са голяма сила. Една дума, която не е употребена правилно, в даден момент може да причини голяма болка. Изпитвала съм  го много често на гърба си и знам, че е изключително важно да внимам за всяка една дума, която казвам и да мисля как тя би могла да бъде разбрана и какви биха били последствията от нея.

Очите, без които не можеш?

Очите на моя Боян. В тях има красота, благост, спокойстие и имат силата да ме разплакват всеки път, когато се вгледам в тях.

България е?

България е дом, красота, богатство, кауза. Много ми се иска един ден повече хора да открият какво огромно удоволствие е да обработваш земята, да береш плодове, да бъдеш стопанин. Но стопанин не само на физическите, а и духовни ценности, възраждането на които е моята кауза.

Добрият човек ще познаеш по ..

Очите и делата. Човек не може да скрие нищо, ако го погледнеш дълбоко в очите. А делата на добрия човек говорят за него. Думи без дела са само вятър.

За болката и радостта

Животът ме е научил, че всяка трудност и болка, през които минава човек, са урок, който трябва да бъде научен, за да се усъвършенстваме, защото това е работата ни на земята. Когато урокът е научен, идва радостта. Ако не е, се повтаря обикновено с по-голяма сила.

Вдъхновение - видимо и невидимо

Вдъхновението при мен идва понякога много внезапно. Понякога е просто една спонтанна мисъл, породена от тема, която ме вълнува. Друг път е песен, която  може да чувам за стотен път, но я чувам коренно различно. Вдъхновява ме идеята да предавам послания, чрез които да си направим живота по-хубав.

Колко струва щастието?

Щастие е когато си намерил себе си и мисията си в живота. Щастие е да имаш възможността да следваш сърцето си, да правиш това, което знаеш в душата си, че трябва да правиш, и да получаваш подкрепа от семейството и близките си хора.

Цената на свободата на независимия артист - какво ти дава и ограничава ли те този избор?

Мисля, че почти всеки артист се е изправял пред дилемата „финансова сигурност, или творческа свобода“. Изборът е много труден, защото вторият вариант те поставя пред неизвестността дали ще успееш да си платиш сметките дори. Но пък и е изпит за това дали наистина го искаш, дали това е призванието ти или е просто временна прищявка. Истинските артисти устояват на страха и отдават цялото си време на творчеството си, независимо колко трудности срещат по пътя си. Аз избрах да съм независим артист, защото това ми дава много повече време да пиша, композирам, пея, записвам, снимам... Това са неща, изискващи много време, което преди нямах. Много е трудно финансово в тези времена за хора като мен, но е много по-леко, ако имаш подкрепата на семейството си.

Къде е Доброто?

Доброто живее у хората. При някои е дълбоко заспало, но само една мисъл, дума или жест може да го разбуди.

Големият въпрос пред теб сега е .. 

Какво следва и готови ли сме за него?

Има ли въпроси без отговори?

Всеки въпрос има своя отговор. Трябва само да знаеш къде да го потърсиш.

Какво ново да очакваме от теб? 

Подготвям албум с всички мои многогласни аранжименти на народни песни, който е почти готов. Паралелно с това с Боян Ангелов (BoyanMusic) работим по албум с народни песни, представени в стилове като jazz, soul, funk, rnb и т.н. Вече имам идеи и за продължение на албума, който излезе през декември - „Another World”, който съм почти сигурна, че ще носи името „The Other World” (смее се). Имам идея и за няколко песни, които са вдъхновени от силната ми обич към България и надеждата ми, че можем да бъдем по-добри един към друг.

Как би допълнила "Добри думи, добри мисли, добри дела" и твоето място в тях?

"Добри думи, добри мисли, добри дела
 са всичко нужно на човека сега,
за да е щастлив на тази земя!“
Аз се опитвам да живея живота си точно така.
 

Какво те усмихна днес? 

Цъфналото дръвче пред блока.

Човекът, на когото искаш да приличаш. Защо? 

Искам да съм грижовна, трудолюбива и устойчива като родителите си. Искам да имам и непоклатимото спокойствие на Боян (смее се).

3 малки тайни за големи дела.. 

Вяра, обич и доброта.

Пожелание за финал

Пожелавам на всеки да се отърси от зависимостта си от мнението на другите. Да намери щастието вътре в себе си, намирайки спокойствие, научавайки се да обича себе си и света около себе си. Да избере да вижда красотата дори и там, където на пръв поглед не се вижда и да умее да и се радва с цялото си сърце. 

"Мария Димитрова (снимка)"

Гледайте целия концерт от премиерата на "Another World": https://youtu.be/5qvI7sZtrgA 

Поръчайте CD: https://forms.gle/6V7y32eKBpggS27Q9

Follow Mariya​ & Boyan