Премини към основното съдържание

СМАРТ КАСТ: ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ЯВЯВАНЕ НА КАСТИНГ

Как да се подготвя за кастинг

Всеки талант се нуждае от шлифоване, за да се развие и блесне в пълния си потенциал. А зад успеха на най-добрите стоят часове, дори години на подготовка. Явяването на кастинги е неотменна част от кариерата на всеки професионален актьор или любител (персонаж), затова в тази статия сме събрали няколко основни съвета за добро представяне. Не са хапче срещу сценична треска, но със сигурност, ако ги приложите, ще са ви от полза.

Обърнете внимание на езика на тялото.

Да, понякога то говори за вас повече от изречените думи. За да оставите добро впечатление у хората, които ви гледат, позицията на тялото, жестовете и погледът са от ключово значение.

  • Стойте изправени и не превивайте раменете си напред. По този начин изразявате стабилност и увереност, а това са две важни качества за сценичното изкуство. От друга страна тази позиция ще вдъхне сигурност и на самите вас, за да преодолеете сценичната треска.
  • Поддържайте зрителен контакт с аудиторията. Ако срещу вас имате екип от продуцент, кастинг режисьор, фотограф или оператор, поглеждайте всеки от тях, докато разказвате за себе си. Не втренчвайте поглед само в един от тях, защото по този начин автоматично губите останалите. Изключение са случаите, когато е необходимо да гледате само в камерата. Старайте се да не гледате в земята, защото това разкрива, че не умеете да овладеете притеснението си. Ако пък кастингът включва актьорска игра или представяне пред по-голяма публика и не е възможно да поддържате зрителен контакт, погледът ви трябва да е насочен напред, на нивото точно над главите на аудиторията. Така у тях оставяте усещането, че ги обхващате с поглед.
  • Не прекалявайте с жестовете и мимиките. Нито пък стойте статични докато говорите. Правете естествени движения. Внимавайте как държите ръцете си. Избягвайте да ги кръстосвате, държите в джобовете или пък зад гърба. Това са все знаци за неувереност в ораторството.

Говорете ясно.

Чистата дикция и изнесеният глас привличат вниманието веднага. Те са признак за висока езикова култура. Без значение дали ролята ви ще включва текст, ясният говор е винаги в плюс на цялостното усещане, което създавате за себе си у другите.

Приемайте насоки от екипа, който е срещу вас.

Освен вербално представяне, по време на кастингите се правят и фотосесии на артистите. Когато позирате за снимка, заставайте така, че да излъчвате своя характер, но имайте предвид и езика на тялото, за който вече говорихме. Също така се съобразете с насоките, които кастинг екипа ще ви дават. Кооперирането с тях и следването на техните инструкции подсказва за вашата гъвкавост и умение да реагирате според създалата се ситуация.

Бъдете естествени.

По време на кастинга разполагате само с няколко минути, за да представите себе си, затова ги използвайте пълноценно. Не се опитвайте да „изиграете“ някой друг, защото продуцентите имат нужда от „истинския теб“ – с вашия чар, маниер и усмивка.

И един последен съвет – не се страхувайте да направите нещо ново. Най-сигурният начин да разберете дали актьорството е за вас, ако сте любител-актьор, е като опитате. А за професионалните актьори кастингът е най-краткият път към реализация в телевизионни, рекламни и филмови проекти.