Skip to main content

Сестра Веселинова от "Откраднат живот" и нейната неумираща мечта за кино

Нели Динева представя себе си като обикновена българска жена в пенсионна възраст, щастливо омъжена, реализирана майка и баба. Икономист по професия, с над три десетилетия трудов стаж по специалността. И през всичките тези десетилетия – с една неумираща мечта за кино… Мечта, която през последните няколко години съвсем реално запълва нейните дни и й дава усещане за завършеност. Вижте какво още сподели Нели с нашия екип в следващите редове. 

Нели Динева (снимка)

Кога откри интереса си към киното?

Мисля, че съм родена с този интерес, защото още от детството при допира   ми със сценично и кино изкуство, ме заливат дълбоки емоции и копнеж…  Израснах във време, когато повечето родители (особено в провинцията)   бяха консервативни хора и трудно допускаха техните дъщери да стават  актриси. Въпреки желанието ми, те не бяха съгласни да кандидатствам   във ВИТИЗ. Завърших икономика и дадох 37 години от живота си на моята специалност. Не съжалявам за това, защото от трудовия си път получих много. Но през всичките години душата ми жадуваше за кино, за сцена, за изяви. Когато телевизиите започнаха да търсят за различни формати непрофесионални актьори, реших, че това е моят шанс. Явих се на кастинг, попаднах в един от тези формати („Истински истории“) и получих роля, която изиграх с цялата си душа. Точно в онези два снимачни дни разбрах от екипа, с който работихме, че съществуват възможности за изява и на хора с таланти, които не са завършили училища по изкуствата. И тръгнах по кастинги. За кратко време се снимах в няколко телевизионни реклами и в няколко филма, но само като статист. Скоро след това завърших кратък кино курс и вече бях по-наясно как да се подготвям и явявам на кастинги за роли. Шансът ми дойде със сериала „Откраднат живот”, където бях в ролята на сестра Веселинова цели пет сезона. Още не съм се опомнила от това щастие, които ме засипа тогава.

Най-важното, без което не можеш ..

Любовта! Не е ли така за всеки човек? Семейство, деца и внуци, дай Боже всекиму! Веднъж създадеш ли ги, стават това, без което не можеш! Красотата на живота за мен е в хармонията на човешките взаимоотношения, в разбирането без думи между хората, в емпатията. За жалост в тази област няма съвършенство. Съвършенството е в природата.

Грешките, които те научиха

Изпитвах гняв когато се опитваха да ме изиграят или „прескочат“! Когато не признаваха труда ми! Когато други колеги се окичваха с мои успехи, а мен оставяха в сянка! И не мълчах! Така съм губила много ценни мои завоевания, така съм се прощавала с приятелства, за които винаги ще страдам.  Грешките всъщност не бяха в това, че не мълчах, а в това, че допуснах да тровя душата си с гняв. Човек с чиста съвест просто трябва да махне с ръка и да продължи!

Добрият човек ще познаеш по .. 

По това как се държи с различните в йерархията – към малкия и големия, към властимащия и просяка от улицата… Не веднъж съм била свидетел как най-големите и ярки имена на родното ни кино по време на снимачен процес засвидетелстват еднакво внимание както към т.нар. звезди, така и към статиста, човека от масовката, портиера… И това ме е просълзявало! Обратното е жалко.

Колко струва щастието?

За всеки човек е на различна цена! Моето щастие днес е с цената на няколко големи и остри житейски завои по Пътя, които ме разделиха с приятели, предишна работа, колеги и спомени за   общи изстрадани успехи… Замених едно щастие – с друго! И винаги плащах цената! И се научих, че не можеш да имаш всичко.

   Има ли въпроси без отговори?

На нас, земните хора, не ни е дадено да знаем всичко! Помня думите на Ванга: „Нищо не се случва на Земята, без да е записано в небесата!“ Защо се случват нещастия на добри хора, защо майки губят децата си, защо Природата създава и руши, и пак създава.. - не ни е писано да знаем! Важното е да знаем кои сме и каква следа искаме да оставим след себе си. И всеки ден да работим за това, всеки ден да прибавяме по нещо към това!

Какво те вдъхновява и кога най-често се случва?

Величието на природата – била съм и в пустинята, и в океана, и в небето над Кападокия и не преставам да се захласвам пред съвършенството. В ежедневието ме вдъхновяват успелите хора, които са останали Човеци. Слава Богу, има ги! Срещаш ги всеки ден…

Кои са най-силните ти роли до момента?

За човек като мен, който нито е учил актьорско майсторство, нито е подозирал, че един ден съдбата ще го завърти в киното, преживяването е велико. Събуждам се един ден и... попадам в кухнята на киното, виждам как се твори това изкуство и съм до хора, след които по улиците се обръщат и всеки иска да ги види отблизо, да ги докосне. Много е вълнуващо! Винаги когато хлопне клапата и кажат „Начало” и ръцете, и краката, и гласът ми треперят.

Имах щастието да се превъплатя в малки, но вълнуващи роли – в страхотния тийн сериал „ВЛАСТ“, в късометражния филм „Сбогуване“ на една българка - Лили Кръстева, която твори в Берлин и представи филма си на редица международни фестивали. Интересни бяха снимките в музикален клип на Криско, заедно със Зуека. Мисля, че силата ми е във фотосесиите – и до днес брошури и дипляни с мое участие намирам в банкови офиси, туристически агенции..

Но най на сърце ми е героинята ми от тв сериала „Откраднат живот“ сестра Веселинова. Тя е съвестен професионалист, който более за пациентите и „не цепи басма” на шефката, главната сестра Жекова (Марта Вачкова). Заедно с другите сестри се забавляват да клюкарстват за всяко събитие в болницата и нищо не изпускат от поглед. Мисля, че това е типичната българска картинка, взета от живота.   

Кой е последният проект с твое участие?

Една вълнуваща фотосесия за чужд клиент, реализирана от В2Y Productions, които ме откриха чрез Платформата. Нощни снимки на открито, студен мартенски вятър, а аз – в летен костюм, но с хъс да направя всичко по най-добрия начин и чужденците да не съжалят, че са дошли да снимат чак в България…

    Как разбра за кастинг платформата smartcast.bg и защо избра да си част от нея?

Ролята ми в първите 5 сезона на „Откраднат живот“ реализира мечтата ми за изява в киното и след нея бях взела решение да не снимам повече, а да се отдадем на нашето хоби със съпруга ми за пътувания из различни страни по света, защото… май не ни остава още много време за това…  От ФБ-групите и страницата на СМАРТ КАСТ разбрах, че на пазара има нещо качествено различно от сегашните кастинг агенции. Не знаех много, но ми хареса идеята да имам професионално изработен профил, който да е достъпен за творците в областта, за продуцентите и клиентите, които имат интерес да изберат най-подходящите хора за целите на своите проекти. Хареса ми това да имам достъп до много проекти и да мога да избирам, а не да чакам някой евентуално да ме потърси. Вярвах, че заслужавам повече. За много кратко време посетих две консултации, организирани в Платформата и от тях научих толкова много за технологията на процеса, правилата и принципите в бранша, договарянето между страните, правата на артиста. В Платформата за първи път разбрах истинската цена на труда, на уменията и усилията на артистите. Разбрах, че има смисъл да продължа да търся възможности за изява, което ми донесе удовлетворение и върна ентусиазма ми!

Какво би посъветвала хората, които имат мечта да се снимат в сериал, филм или реклама, но не намират смелост да направят първи стъпки? Има ли възраст за това?

Нека не я оставят да си остане мечта! Платформата дава възможност за сериозни ангажименти не само на професионални актьори и студенти по изкуствата, а и на хора като нас – непрофесионалисти, но решени да дадат воля на талантите си. Тя дава равни възможности както на младите ентусиасти, така и на тези като нас, отдавна прехвърлили силните години от живота си, но неспиращи да гонят младежките си мечти…

"Нели Динева (снимка)"

Как би допълнила "Добри думи, добри мисли, добри дела"?

... и в крайна сметка – по-добър свят, в който има място за всеки…  Дано да доживеем едно по-зряло и по-мъдро общество, с повече ценности и повече възможности за изява на личностите в него!

Какво те усмихна днес?

Една жена, която поиска да ме снима, защото хареса започналите да белеят коси над челото ми!..

Твоето пожелание за финал 

Виждам, че Платформата непрекъснато се развива и пожелавам на създателите й да не спират да влагат в нея ум и сърце! Нека все повече талантливи хора да намират в нея възможности, които да пълнят живота им с вдъхновение, удовлетворение и смисъл!